EHBO-lessen staan regelmatig op ons programma en daarbij denken wij zowel aan EHBO-lessen voor volwassenen als voor kinderen. Er zijn regelmatig EHBO-lessen georganiseerd, waaraan o.a. ook een aantal van onze bestuursleden hebben meegedaan, maar ook crècheleiding en schooldocenten hebben meegedaan.

 

Daarnaast hebben wij ook EHBO-lessen georganiseerd voor leerlingen van de Clarkeschool en voor de kinderen bij ons thuis.

 

Alle EHBO-lessen zijn gegeven door vrijwilligers en we hopen, dat er weer nieuwe vrijwilligers zullen komen in 2016 om ons hierbij te ondersteunen, ook omdat wij uitbreiding van ons bestuur en ons team hebben gekregen en we het belangrijk vinden, dat ook zij EHBO leren. Eigenlijk vinden wij, dat al onze bestuursleden, vrijwilligers en werkers EHBO moeten kennen. Daarom organiseren wij tenminste eenmaal in de twee jaar EHBO-lessen.

EHBO Lessen

In augustus 2014 hebben enthousiaste vrijwilligers uit Nederland, Anja en haar dochters Amy en Myrthe, EHBO-lessen gegeven aan twee vijfde klassen van de Clarkeschool, met beide ongeveer 30 leerlingen. De kinderen hebben geleerd wat te doen met brandwonden, hoe iemand weg te slepen bij gevaar, wat te doen als iemand dreigt te stikken, wat te doen bij een bloedneus, hoe verband aan te leggen en nog veel meer.

 

Het waren vooral praktische lessen en de leerlingen hebben ook uitgebreid geoefend met elkaar en daarna kregen ze hun certificaat, waar ze heel trots op waren. Er was gekozen voor vijfde klassers, omdat zij volgend schooljaar de oudsten zijn en zij kunnen dan bij kleine ongevallen de andere kinderen op school helpen.

Het is de bedoeling om in 2018 weer nieuwe EHBO -lessen te laten geven zowel voor onze medewerkers als voor schoolkinderen en kinderen bij ons thuis. We hopen dan ook EHBO - poppen te hebben, zodat we de volwassenen ook kunnen leren reanimeren. Bovendien willen we de EHBO-lessen wat uitbreiden, zodat al onze medewerkers goed onderlegd zijn op dit gebied. De gezondheid en veiligheid van de kinderen is belangrijk.

EHBO en Voedingsleer Pont Buiten

In samenwerking met het Leger des Heils te Pont Buiten, waarvan 2 mensen in het bestuur van onze stichting zitten, zijn wij begonnen met het geven van EHBO-lessen en lessen over verantwoorde voeding. De lessen werden gegeven door het tweede medische team, dat in Suriname kwam.

 

Het waren de vrijwilligers Maaike (dokters-assistente) en Rozella (diëtiste) Rozella heeft voorlichting gegeven over verantwoorde voeding en waarop te letten b.v. bij suikerziekte of als iemand minder zwaar wil worden en Maaike gaf aan een groep van 8 mensen EHBO-les. De EHBO-les werd gegeven door Maaike aan o.a. de leiding van het Leger des Heils en de Leiding van de crèche en nog enkele andere mensen. De 8 cursisten kregen uitgebreid les en ondertussen werd er door Rozella en een jonge vrouw verantwoord gekookt, zodat de cursisten tussendoor even op verhaal konden komen.

 

Er werd een examen afgelegd en daarna kregen de 8 cursisten hun certificaat van de cursus EHBO deel 1, het ligt in de bedoeling,dat er op een bepaald moment een herhaalcursus komt en een vervolg, zodat dezelfde mensen later EHBO deel 2 kunnen doen. Rozella heeft bij de Gezinsbond en de Ouderenbond voorlichting gegeven over verantwoorde voeding aansluitend bij de voedingsinzichten van Suriname, waar men eigenlijk met 7 voedingsschijven werkt.

 

De mensen hebben veel geleerd, waren blij met al deze lessen en het eten was heerlijk. Het is onze bedoeling om in 2018 een herhaalcursus te geven en dan de mensen ook te leren reanimeren, maar daarvoor hebben wij eerst reanimatiepoppen nodig. We zouden deze graag als gift ontvangen en we hopen dat in 2018 een vrijwilliger EHBO-lessen zal komen geven.

 ENG  NL    NL